Ficatul gras, cunoscut și ca steatoză hepatică, este o afecțiune tot mai frecventă, care apare atunci când grăsimea se acumulează în exces în celulele hepatice. Estimările actuale sugerează că aproximativ 1 din 4 adulți suferă de această afecțiune, fără să fie conștienți. Deși în stadii incipiente ficatul gras este reversibil, netratat poate duce la inflamație (steatohepatită), fibroză și chiar ciroză.
Cauze frecvente ale ficatului gras:
- Alimentația bogată în zaharuri și grăsimi procesate
- Consumul excesiv de alcool (în cazul steatozei alcoolice)
- Sedentarismul și obezitatea abdominală
- Diabetul zaharat de tip 2
- Dislipidemia (colesterol și trigliceride crescute)
- Anumite medicamente sau toxine
Semne la care să fim atenți:
De multe ori, ficatul gras nu dă simptome evidente. Uneori pot apărea:
- Oboseală cronică
- Disconfort abdominal în partea dreaptă
- Probleme digestive recurente
Cum poate fi susținută activitatea ficatului:
- Dietă echilibrată, bogată în legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase (ex. ulei de măsline, pește gras)
- Activitate fizică regulată
- Controlul greutății corporale
- Evitarea alcoolului și a alimentelor ultra-procesate
- Susținerea funcției hepatice cu nutrienți precum fosfatidilcolina, vitaminele B (B6, B12, acid folic) și vitamina E – despre care studiile arată beneficii în reducerea inflamației hepatice și a stresului oxidativ.
Știai că…?
Ficatul gras nu apare doar la persoanele supraponderale – peste 20% dintre cei diagnosticați au greutate normală, iar stresul, somnul de calitate slabă și alimentația dezordonată pot fi factori declanșatori la fel de importanți ca excesul de kilograme.
Surse:
- Chalasani N. et al. The diagnosis and management of non-alcoholic fatty liver disease: Practice guidance from the AASLD. Hepatology (2018)
- European Association for the Study of the Liver (EASL). Clinical Practice Guidelines on non-invasive tests for evaluation of liver disease severity and prognosis.